خود مختيار رياستن جي فهرست

کليل ڄاڻ چيڪلي، وڪيپيڊيا مان
Jump to navigation Jump to search

هي خودمختيار رياستن جي فهرست دنيا جي آزاد رياستن جو جائزو پيش ڪري ٿي. هن فهرست ۾ رياستن جي حيثيت سندس خودمختياري جي قدر متعلق ڄاڻ ڏنل آهي. گڏيل قومن جي اداري ۾ 206 رياستن جي رڪن سازي کي ٽن ڀاڱن ۾ ورهايو ويو آهي. 193 رياستون گڏيل قومن جي اداري جا رڪن آهن،[1] 2 مبصر رياستون ۽ 11 ٻيون رياستون شامل آهن. خودمختياري تي تنازعي واري خاني ۾ ڏيکاريل آهي ته ڪهڙين رياستن (191) ۾ ڪو تنازعو ناهي ۽ ڪهڙن رياستن (15 رياستون، جنهن مان 5 گڏيل قومن جي اداري جا رڪن، 1 مبصر رياست ۽ 9 ٻيون رياستون) ۾ تڪراري علائقا شامل آهن.

رياستن جي فهرست[سنواريو]

رياست جو نالو گڏيل قومن ۾ حيثيت خودمختياري تي تنازعو حيثيت ۽ خودمختياري جي اقرار بابت وڌيڪ ڄاڻ
Flag of Ireland.svg آئرلينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو
Flag of Australia.svg آسٽريليا گڏيل قومن جو رڪن ناهي آسٽريليا دولته مشترڪه جو ميمبر ۽ 6 رياستن جو وفاق ۽ 10 علائقن تي مشتمل ملڪ آهي. ٻاهريان علائقا هيٺ ڏيکاريل آهن.
Flag of Côte d'Ivoire.svg آئيوري ڪوسٽ
Flag of Azerbaijan.svg آذربائيجان گڏيل قومن جو رڪن ناهي آذربائيجان ۾ ٻه خودمختيار رياستون نخچين ۽ ناگورو-ڪرابابخ شامل آهن.
Flag of Armenia.svg آرمينيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي پاڪستان آرمينيا کي آزاد ملڪ طور تسليم ناهي ڪيو.
Flag of Austria.svg آسٽريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو ۽ 9 رياستن تي مشتمل وفاق آهي.
Flag of Iceland.svg آئس لينڊ گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of the Republic of Abkhazia.svg ابخازيہ گڏيل قومن جو رڪن ناهي جارجيا پاران دعوا ڪيل ابخازيه کي روس، وينزويلا کان سواءِ ڪو به گڏيل قومن جو رڪن ملڪ، آزاد ملڪ تسليم نٿو ڪري. هن علائقي مٿان جارجيا جي دعوا آهي ۽ جارجيا هن کي ريپبلڪ آف ابخايزه جو خودمختيار علائقو تسليم ڪري ٿو.
Flag of East Timor.svg اوڀر تيمور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of North Korea.svg اتر ڪوريا گڏيل قومن جو رڪن ڏکڻ ڪوريا پاران دعوا ڪيل اتر ڪوريا کي گڏيل قومن جي اداري جا ٽي رڪن، فرانس، جاپان ۽ ڏکڻ ڪوريا آزاد ملڪ تسليم نٿا ڪن.
Flag of Angola.svg انگولا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Italy.svg اٽلي گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو آهي ۽ 5 خودمختيار رياستون شامل آهن جن کي سرڪاري طور ”خاص حيثيت وارا علائقا” چيو ويندو آهي.
Flag of Argentina.svg ارجنٽائن گڏيل قومن جو رڪن ناهي ارجنٽائن 23 صوبن تي مشتعمل وفاق آهي ۽ 1 شهر خودمختيار آهي.
Flag of Jordan.svg اردن گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Eritrea.svg اريٽيريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Uzbekistan.svg ازبڪستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي ازبڪستان ۾ هڪ خودمختيار علائقو قراقل پاقستان شامل آهي.
Flag of Equatorial Guinea.svg استوائي جيني گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Israel.svg اسرائيل گڏيل قومن جو رڪن جزوي طور خودمختياري تسليم نه ڪيل اسرائيل جو انهن علائقن تي مظبوط اختيار آهي جن علائقن تي فلسطين جي دعوا آهي. اسرائيل اوڀر بيت المقدس کي پنهنجي رياست ۾ شامل ڪري ڇڏيو، پر عالمي دنيا ان فيصلي کي تسليم نه ڪيو. اسرائيل جو اولهندي ڪناري تي پڻ ڪنٽرول آهي. توڙي جو عزا پٽي تي اسرائيلي شهري توڙي فوجي موجود ناهن پر خيال آهي ته عالمي قانون موجب اڄ به اسرائيل اتي قابض آهي. اسرائيل کي گڏيل قومن جي 32 رڪن ملڪن پاران تسليم ناهي ڪيو ويو.
Flag of Estonia.svg اسٽونيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو
Flag of Spain.svg اسپين گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو آهي. اسپين 18 خودمختيار برادرين ۽ 2 خاص خودمختيار شهرن تي ٻڌيل ملڪ آهي.
Flag of Afghanistan.svg افغانستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Albania.svg البانيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Algeria.svg الجيريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Andorra.svg انڊورا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Indonesia.svg انڊونيشيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي اندونيشيا 5 صوبن، آچي، جڪارتا، یوگیاڪارتا، پاپوا، اولهندو پاپوا تي ٻڌل ملڪ آهي، اندونيشيا ۾ صوبن کي خاص قسم جي خودمختياري پڻ ڏنل آهي.
Flag of Ethiopia.svg ايٿوپيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي اٿوپيا 9 علائقن ۽ ٻن خاص شهرن تي مشتمل ملڪ آهي.
Flag of Iran.svg ايران گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of El Salvador.svg ايل سلواڊور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Antigua and Barbuda.svg اينٽيگا ۽ بابڊا گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولته مشترڪه جو ميمبر ملڪ آهي. هڪ خومختيار علائقو باربوڊا پڻ شامل اٿس.
Flag of Ecuador.svg ايڪواڊور گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Belarus.svg بيلارُوس گڏيل قومن جو رڪن ناهي بيلارُرس روس سان گڏيل رياست جوڙي آهي.
Flag of Barbados.svg بارباڊوس گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولته مشترڪه جو حصو
Flag of Bahrain.svg بحرين گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Brazil.svg برازيل گڏيل قومن جو رڪن ناهي برازيل 26 رياستن ۽ 1 وفاقي صوبي تي مشتمل ملڪ آهي
Flag of Myanmar.svg برما گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Brunei.svg برونائي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Burundi.svg برونڊي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Burkina Faso.svg برڪينا فاسو گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Bulgaria.svg بلغاريا گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو
Flag of Bangladesh.svg بنگلاديش گڏيل قومن جو حصو ناهي
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg بوسنيا ۽ هرزيگووينا گڏيل قومن جو رڪن ناهي بوسنيا ۽ هرزيگووينا ٽن علائقن جو وفاق آهي.
Flag of Bolivia.svg بوليويا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Botswana.svg بوٽسوانا گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of the Bahamas.svg بهاماس گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولت مشترڪه جو رڪن
Flag of Belgium (civil).svg بيلجيئم گڏيل قومن جو رڪن ناهي يورپي اتحاد جو حصو آهي. بيلجيم هڪ وفاق آهي، جيڪو مختلف ٻولين ڳالهائڻ وارن علائقن ۾ ورهايل آهي.
Flag of Belize.svg بليز گڏيل قومن جو رڪن ناهي دولت مشترڪه جو رڪن
Flag of Benin.svg بينن گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of India.svg ڀارت گڏيل قومن جو رڪن ناهي ڀارت يا هندوستان 29 رياستن ۽ 7 اتحادي علائقن تي مشتعمل وفاق آهي. انڊيا سڄي ڪشمير تي دعوا رکي ٿو، پر انڊيا جي دعوا واري ڪشمير جا علائقا پاڪستان ۽ چين وٽ آهن.
Flag of Bhutan.svg ڀوٽان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Tajikistan.svg تاجڪستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي تاجڪستان ۾ هڪ خودمختيار علائقو گورنو بدخشان شامل آهي.
Flag of Turkmenistan.svg ترڪمانستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Turkey.svg ترڪي گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of Tanzania.svg تنزانيا گڏيل قومن جو رڪن ناهي تنزانيا ۾ هڪ خودمختيار علائقو زنجبار شامل آهي.
Flag of Tunisia.svg تيونس گڏيل قومن جو رڪن ناهي
Flag of the Republic of China.svg تائيوان گڏيل قومن جو اڳوڻو رُڪن (ريپبلڪ آف چائينا طور 1945 کان 1971ع تائين) چيني تائپي جي نالي سان گڏيل قومن جي هڪ خاص ايجنسي جو مبصر چين پاران دعوا ڪيل (رهيل)
Flag of Thailand.svg ٿائي لينڊ
Flag of Tonga.svg ٽونگا
Flag of Togo.svg ٽوگو
Flag of Transnistria (state).svg ٽرانس نسٽريا
Flag of Trinidad and Tobago.svg ٽرينيڊاڊ اينڊ ٽو باگو
Flag of Tuvalu.svg ٽوالو
Flag of Palau.svg پالاؤ
Flag of Panama.svg پاناما
Flag of Papua New Guinea.svg پاپوا نيو گني
Flag of Pakistan.svg پاڪستان گڏيل قومن جو رڪن ناهي پاڪستان چئن صوبن، هڪ وفاقي گادي جو هنڌ ۽ قبائلي علائقن تي مشتمل هڪ وفاق آهي. ڪشمير جي علائقي تي پاڪستان جو انڊيا ۽ چين سان تڪرار آهي، ڪشمير جا ڪجهه حصا پاڪستان جي اثر هيٺ آهن، پر اهي سرڪاري طور پاڪستان ۾ شامل نه آهن ۽ انهن کي تڪراري علائقا چيو وڃي ٿو. ڪشمير جا جيڪي علائقا پاڪستان جي قبضي هيٺ آهن اهي ٻن حصن ۾ ورهايل آهن.

آزاد ڪشمير پاڻ کي پاڪستان جي ڪنٽرول واري خودمختيار حڪومت ڪوٺي ٿي. هي علائقا آزاد نه آهن، ڇو ته اهي علائقا پاڻ مرادو ڪنهن ملڪ سان لهه وچڙ نٿا ڪن ۽ هنن جي دفاعي فوج پڻ پاڪستان فوج آهي.

Flag of Portugal.svg پورچوگال
Flag of Poland.svg پولينڊ
Flag of Paraguay.svg پيراگوئي
Flag of Peru.svg پيرو
Flag of Georgia.svg جارجيا
Flag of Japan.svg جاپان
Flag of Djibouti.svg جبوتي
Flag of Germany.svg جرمني
Flag of Jamaica.svg جميڪا
Flag of Chad.svg چاڊ
Flag of Chile.svg چلي
Flag of the People's Republic of China.svg چين
Flag of the Czech Republic.svg چيڪ ريپبلڪ
Flag of the Chechen Republic.svg چيچن ريپبلڪ
Flag of South Africa.svg ڏکڻ آفريڪا
Flag of South Korea.svg ڏکڻ ڪوريا
Flag of South Sudan.svg ڏکڻ سوڊان
Flag of Dominica.svg ڊومينيڪا
Flag of the Dominican Republic.svg ڊومينيڪن ريپبلڪ
Flag of Denmark.svg ڊينمارڪ
Flag of Rwanda.svg روانڊا
Flag of Russia.svg رُوس
Flag of Romania.svg رومانيا
Flag of Zimbabwe.svg زمبابوي
Flag of Zambia.svg زيمبيا
Flag of the Solomon Islands.svg سولومن جا جزيرا
Flag of Oman.svg سلطنت عمان
Flag of Sao Tome and Principe.svg سائوٽام ۽ پرنسپ
Flag of San Marino.svg سين مرينو
Civil Flag of Serbia.svg سربيا
Flag of Sri Lanka.svg سريلنڪا
Flag of Saudi Arabia.svg سعودي عرب
Flag of Slovakia.svg سلوواڪيا
Flag of Slovenia.svg سلووينیا
Flag of Samoa.svg سمووا
Flag of Singapore.svg سنگاپور
Flag of Switzerland.svg سوئٽزرلينڊ
Flag of Swaziland.svg سوازي لينڊ
Flag of Suriname.svg سورينام
Flag of Sudan.svg سوڊان
Flag of Sweden.svg سويڊن
Flag of Sierra Leone.svg سيري ليون
Flag of Seychelles.svg سیشیلز
Flag of Saint Lucia.svg سينٽ لوسيا
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg سينٽ ونسنٽ ۽ گريناڊين
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg سينٽ کٽس ۽ نيوس
Flag of Senegal.svg سينيگال
Flag of Syria.svg شام
Flag of Somalia.svg صوماليا
Flag of Iraq.svg عراق
Flag of Fiji.svg فجي
Flag of France.svg فرانس
Flag of Palestine.svg فلسطين
Flag of the Philippines.svg فلپائن
Flag of Finland.svg فن لينڊ
Flag of Kazakhstan.svg قازقستان
Flag of Cyprus.svg قبرص
Flag of Qatar.svg قطر
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg ڪانگو ڊومينيڪن ريپبلڪ
Flag of the Republic of the Congo.svg ڪانگو ريپبلڪ
Flag of Kyrgyzstan.svg ڪرغزستان
Flag of the Comoros.svg ڪوموروس
Flag of Croatia.svg ڪروشيا
Flag of Kiribati.svg ڪريبتي
Flag of Cambodia.svg ڪمبوڊيا
Flag of Costa Rica.svg ڪوسٽاريڪا
Flag of Colombia.svg ڪولمبيا
Flag of Kuwait.svg ڪويت
Flag of Cameroon.svg ڪيمرون
Flag of Kenya.svg ڪينيا
Flag of Canada.svg ڪيناڊا
Flag of Cuba.svg ڪيوبا
Flag of Cape Verde.svg ڪيپ ورڊي
Flag of Grenada.svg گريناڊا
Flag of Guinea.svg گيني
Flag of Guinea-Bissau.svg گيني بساؤ
Flag of Guatemala.svg گوئٽي مالا
Flag of Guyana.svg گيانا
Flag of Gabon.svg گيبون
Flag of The Gambia.svg گيمبيا
Flag of Ghana.svg گهانا
Flag of Liberia.svg لائبيریا
Flag of Laos.svg لائوس
Flag of Lebanon.svg لبنان
Flag of Lithuania.svg لٿونيا
Flag of Latvia.svg لٽويا
Flag of Luxembourg.svg لگسمبرگ
Flag of Libya.svg ليبيا
Flag of Lesotho.svg ليسوٿو
Flag of Liechtenstein.svg ليچينسٽين
Flag of the Marshall Islands.svg مارشل ٻيٽ
Flag of Morocco.svg مراڪش
Flag of the Federated States of Micronesia.svg مائڪرونيشيا
Flag of Mauritania.svg ماريطانيا
Flag of Maldives.svg مالديپ
Flag of Malta.svg مالٽا
Flag of Moldova.svg مالڊووا
Flag of Mali.svg مالي
Flag of Egypt.svg مصر
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg مغربي صحارا
Flag of Macedonia.svg مقدونيا
Flag of Malaysia.svg ملائيشيا
Flag of Malawi.svg ملاوي
Flag of Mongolia.svg منگوليا
Flag of Mauritius.svg موريشس
Flag of Mozambique.svg موزمبيق
Flag of Monaco.svg موناڪو
Flag of Madagascar.svg مڊگاسڪر
Flag of Mexico.svg ميڪسيڪو
Flag of Nicaragua.svg نڪاراگوا
Flag of Nauru.svg ناؤرو
Flag of Niger.svg نائيجر
Flag of Nigeria.svg نائيجيريا
Flag of Norway.svg ناروي
Flag of Namibia.svg نميبيا
Flag of New Zealand.svg نيوزي لینڊ
Flag of Nepal.svg نيپال
Flag of Vanuatu.svg وانؤٽو
Flag of the Central African Republic.svg وچ آفريڪا
Flag of Vietnam.svg ويت نام
Flag of Venezuela.svg وينزويلا
Flag of the Vatican City.svg ويٽيڪن سٽي
Flag of the Netherlands.svg هالينڊ
Flag of Hungary.svg هنگري
Flag of Honduras.svg هنڊوراس
Flag of Haiti.svg هيٽي
Flag of the United Kingdom.svg يونائيٽيڊ ڪنگڊم
Flag of the United States.svg يونائٽيڊ اسٽيٽس آف آمريڪا
Flag of the United Arab Emirates.svg يونائيٽيڊ عرب امارات
Flag of Yemen.svg يمن
Flag of Uruguay.svg يوروگائي
Flag of Greece.svg يونان
Flag of Uganda.svg يوگينڊا
Flag of Ukraine.svg يوڪرين
قطار: گڏيل قومن ۾ حيثيت

     گڏيل قومن جو رڪن      گڏيل قومن ۾ مبصر      گڏيل قومن جي 1 خاص اداري جو رڪن      گڏيل قومن جي خاص اداري جو مبصر      گڏيل قومن جو رڪن ناهي

قطار: خودمختياري تي تنازعو

     غير متنازعه      متنازعه

حوالا[سنواريو]

  1. Press Release ORG/1469 (3 July 2006). "United Nations Member States". United Nations. Retrieved 28 February 2011.