سنڌي ماڻھن جي فهرست

کليل ڄاڻ چيڪلي، وڪيپيڊيا مان
Jump to navigation ڳولا ڏانهن هلو

هيٺيان قابل ذڪر سنڌي قوم جي هڪ ماڻھن جي فهرست:

تاريخي ماڻھو[سنواريو]


سياست[سنواريو]

سانچو:ستون آ

سانچو:ستون خ

صحافي[سنواريو]

شاعر[سنواريو]

سانچو:ستون آ

سانچو:ستون خ

سائنس ۽ ٽيڪنالاجي[سنواريو]

  • عبدالماجد ڀرڳڙي ، سنڌي ڪمپيوٽنگ جو باني
  • احمد محي الدين
  • گل آغا ، ڪمپيوٽر سائنس سائنسدان
  • پرويز هودڀائي
  • رضي الدين صديقي
  • صبير ڀاٽيا ، هاٽ ميل جو باني ۽ ڪاروباري (انٽرپينوئئر)
  • سنڌ بن علي ، سنڌي مسلم ماهر فلڪيات، مترجم، ماهر ياضي ۽ انجنيئر

ڪاروبار ۽ صنعت[سنواريو]

  • آغا حسن عابدي
  • هري هريلا
  • محمد هارون
  • مڪي جگتياڻي
  • راجن راهيجا
  • ايس پي هندوجا ۽ هندوجا خاندان
  • يوسف هارون
  • چندر راهيجا
  • نرنجن هرننداڻي
  • رومش واڌواڻي
  • سنيل واسواڻي
  • سونو شوداساڻي
  • سبير ڀاٽيا
  • صدر الدين ھاشواڻي
  • سريندرا هرننداڻي
  • گلو لالواڻي
  • ڪبير ملچنداڻي
  • هريس فابياڻي

ماهر تعليم[سنواريو]

سانچو:ستون آ

سانچو:ستون خ

تفريحي صنعت[سنواريو]

سانچو:ستون آ

سانچو:ستون خ

قانون جا ماهر[سنواريو]

عالم[سنواريو]

محقق[سنواريو]

ليکڪ[سنواريو]

انسان دوست ۽ سماجي ڪارڪن[سنواريو]

معاشياتي ماهر[سنواريو]

  • عبدالحفيظ شيخ، اڳوڻو وفاقي ناڻي وارو وزير
  • اختر حامد خان ، باني اورنگي پائلٽ پروجيڪٽ
  • ڊاڪٽر شمشاد اختر ، اڳوڻي گورنر اسٽيٽ بينڪ آف پاڪستان
  • نويد قمر ، اڳوڻو وفاقي مالياتي وزير (ناڻي وارو وزير)

قانون ۽ عدالت[سنواريو]

  • اڏو برو
  • عبدالحفيظ پيرزادو
  • شفيق احمد
  • حسن علي عبدالرحمان حسن حسن رحمان ( حسناني رحمان)
  • جان محمد جنجو
  • مهش جمالملاني
  • رام جململاني ، اڳوڻي وزير اعظم جو قانون
  • رانا گانو داس
  • الله جو رسول
  • جسٽس سجاد علي شاهه، پاڪستان جي اڳوڻي چيف جسٽس
  • Tafael Ali Abdul Rahman | colwidth = 20em}}

مابعدالطبيعيات، روحانيت ۽ مذهب[سنواريو]

  • ابو مشار سنڌيء (786 ع)، عرب عالمن جو استاد
  • ابو راجا سنڌيء (ص 321 هه)، عالم، شاعر، استاد
  • مولانا ابوالحسن سنڌيء (وفات 1176 هه)، قرآن جو پهريون ترجمو عربي کان سنڌيء کان وٺي
  • علي خان ابڙو
  • مخدوم محمد هاشم ٺٽي (وفات 1174 هه)، احوال-اسان-سنن جو عالم
  • علامه محمد ادریس دوہ ، اسلامی عالم، مبلغ، مصنف، مصنف، شاعر ۽ محقق
  • اسدالله ڀٽو
  • بده الدين الدين راشدي
  • دادو ويسا
  • حافظ محمد صديقي ، عالم دين کان باني ۽ فاريگنديڊ ۾ فڪر جي اسڪول جو باني
  • حضرت خواجه محمد طاهر
  • صبغت الله شاه راشدي
  • تاج محمد امارتتي (تاريخ 1929 ع)، سکر مان آزاديء جو شڪار، سنڌ
  • مير احمد نصر الله ٺٽوي ، مسلم دانشور اڪبر حڪمران اڪبر جي درٻار ۾
  • مير علي شير قانا ٺٽي ، سنڌ جو مؤرخ
  • محمد حييا الهي مديني ۾ 18 هين صدي عيسويء ۾ ممتاز مسلمان عالم
  • مولانا جان محمد عباسي
  • خلافت موومينٽ جو اڳواڻ ، رئيس محمد جوجوجو، حاجي الغزائرين، برچچر
  • Sadoo T. آيل ويسا (صغلو ٽيلي وسواني)
  • شاه راشدي ۽ Sibghatullah ، هن جي روحاني اڳواڻ Hurs
  • سيد شاه مردان شاه II-II ، هورس جا روحاني اڳواڻ
  • تاريخ دانشور طاهر محمد تتيوي ، سنڌ جي مسلمان شاعر ۽ مغل سلطنت جي دور ۾
  • مولانا عبيد الله سنڌي ، اسلامي-مذهبي اڳواڻ ۽ هڪ سياسي ڪارڪن

اولياءَ ۽ صوفي[سنواريو]

راند[سنواريو]

  • عبدالرزاق قمبراني ، باکسر
  • Pankaj Advani ، ڀارت سان Snooker ورلڊ کٽيون ۽ بليئرڊ ([Pankaj Advani])
  • سرفراز احمد ميمڻ ، پاڪستاني ڪرڪيٽر
  • سيد حسين شاهه ، باڪسر جيڪو باڪسنگ جي لاء 1988 ع جي اوائلي اولمپڪ ۾ کيڏيو ويو

شاعر[سنواريو]

اداڪار[سنواريو]

ٻيا[سنواريو]

  • ترورن طاولي، هندي فيشن ڈیزائنر

حوالا[سنواريو]